The House of Civil Engineering / LID architects

The House of Civil Engineering / LID architects

The Civil Engineering House / LID architectes - Interior photographyThe Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Windows, Lighting, GardenThe Civil Engineering House / LID architectes - Interior photographyThe Civil Engineering House / LID architectes - Interior photography+ 23


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    2830 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Grohe, Vitra, Bosch, Harihar Alloys, Internal expressions, kaff, LIXIL, LIM, Navilu, Roca
The Civil Engineering House / LID architectes - Interior photography
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri

Text description provided by the architects. The client is a civil engineer with extensive knowledge of construction techniques and energy modulation and has built over 4000 houses in this region. We collected customer feedback and developed a concept that provides maximum comfort from an energy efficiency perspective. In the white shuttle-shaped boxes with custom steel fins on the outside, an arithmetic representation of the house number is inscribed on a rotating stainless steel cube, and Also The House no.26 has been cut on the floating slab front to create a beautiful nocturnal projection, creating a minimal, unconventional and captivating elevation.

The Civil Engineering House / LID architectes - Interior photography, Stairs
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri
The House of Civil Engineering / LID architects - Image 21 of 23
Divisions
La Maison du Génie Civil / LID architectes - Interior photography, Kitchen
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri

The house sits on a 40′ x 60′ rectangular site facing north. since the site is located in a subtropical zone where the temperature difference between low and high is about 12°c (28° – 40°). In order to harvest coolness during the night, large openings have been proposed at the ground floor and first floor roof level with fans in the double height areas to let the hot air out during the day when it rises due to the chimney. effect and helps the constant entry of fresh air into the building.

The Civil Engineer House / LID architects - Interior photography, Bedroom
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri
The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Windows, Lighting, Garden
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri

In order to keep the coolness absorbed during the night, we avoided having windows on the outer periphery, during the day, the temperature inside the house is 8°C cooler than outside in all seasons. The island kitchen and exposed concrete staircase are visually appealing. A circular dog vantage point is provided to overlook the street view.

The Civil Engineering House / LID architectes - Interior photography
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri
The House of Civil Engineering / LID architectes - Image 22 of 23
Diagram
The Civil Engineering House / LID architectes - Interior photography
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri

The custom steel fins were deliberately designed to obstruct any direct view of the exterior and provide minimal inside-out vision. The exterior noise level is reduced thanks to the design pattern of the steel fins. The layer of volcanic ash has been coated on all exposed walls including the roof, a recycled kiln brick floor is laid in the parking lot to prevent heat radiation. All rainwater is collected in the sump with a measuring scale. By adopting various energy efficiency measures, energy consumption has been reduced to 350 inr ($5) per month, which is 60% less than the previous residence.

In conclusion, This house is taken from others in engineering and architecture perspectives.

The House of Civil Engineering / LID architectes - Exterior photography, Facade
© Somasundaram, Gopi Thodupunuri

Comments are closed.